a honlap felülete akadálymentes
Friss hírek
Ünnepélyes átadás
Ünnepélyes keretek között adták át a hét végén a...
Elkészült a bővített szennyvíztelep
A Nagyatádi Regionális Szennyvíztársulás, mint beruházó a...
Kapcsolat
Nagyatádi Regionális
Szennyvíztársulás


7500 Nagyatád, Baross G. u. 9.
Telefon: +36-82/504-501
Telefax: +36-82/504-555
E-mail: varoshaza@nagyatad.hu
Keresés
Oldaltérkép
        Aktuális

Elkészült a 2. fordulós pályázati dokumentáció

2011. jnius 30, Csütörtök
A Nagyatádi Regionális Szennyvíztársulás elnöke, Ormai István ma sajtótájékoztatón jelentette be, hogy befejeződött a kilenc település csaknem húszezer lakosának életminőségét javító környezetvédelmi fejlesztés előkészítése a Rinyamenti Kistérségben. Elnyerte végső formáját az a pályázati dokumentáció, amely Nagyatád és környékének szennyvízcsatorna-hálózata, valamint a város szennyvíztelepének fejlesztési terveit tartalmazza.

A Nagyatádi Regionális Szennyvíztársulás létrehozásával Bakháza, Görgeteg, Háromfa, Kutas, Lábod, Ötvöskónyi, Rinyaszentkirály, Tarany és a térségi központ Nagyatád fogott össze annak érdekében, hogy az utóbbi évek legnagyobb beruházását megvalósítsa. Az elmúlt másfél év során az Európai Unió támogatásával teljesítették a pályázati rendszer második fordulójához vezető feltételeket: lezárultak a szükséges vizsgálatok, elkészültek a tanulmányok, a kiviteli tervek, beszerezték a hatósági engedélyeket, elindították a közbeszerzési dokumentáció kidolgozását.

A környezet megóvását és 9 település lakosságát szolgáló csatornaépítést, valamint a szennyvíztisztító telep fejlesztését jelenti a beruházás - mondta Ormai István, a Nagyatádi Regionális Szennyvíztársulás elnöke. - Ez a cél vezette az előkészítő szakasz munkáját, amely során a műszaki, szakmai feladatokat elismert szakemberekből álló csapat végezte, ám nem kevés felelősség jutott a települési vezetőknek is. A társulást alkotó települési önkormányzatok polgármestereinek és képviselőinek jelentős szerepük van abban, hogy a lakosság körében 80 %-os támogatottságot regisztrálhattunk, amellyel megalakulhatott a csatornaépítő közösség, a Rinyamenti Víziközmű Társulat.

A társulás elnöke elmondta, hogy az ingatlantulajdonosokból alakult víziközmű társulat a beruházáshoz szükséges lakossági önerő biztosítását szolgálja. A szennyvízhálózatra való csatlakozás ingatlanonként 260.000 Ft-os hozzájárulást kíván meg a lakosoktól. Az összeg összegyűjtését lakás-takarékpénztári konstrukció teszi lehetővé: havi 1.950 Ft megfizetésével 100 hónap alatt 195.000 Ft gyűlik össze, s e megtakarítást 30 %-os állami támogatás egészíti ki a szükséges 260.000 forintra. Bakháza, Görgeteg, Háromfa, Kutas, Lábod, Nagyatád, Ötvöskónyi, Rinyaszentkirály és Tarany lakói komoly kihívást vállaltak annak reményében, hogy komfortosabb életkörülményeket teremthetnek maguknak, s egy tisztább, egészségesebb környezetet biztosíthatnak gyermekeiknek.

A 9 települést érintő szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésének, valamint Nagyatád szennyvíztisztító telepének fejlesztési költsége összesen 4 milliárd 985 ezer forint, amely forrás előteremtéséhez csak az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával nyílhat lehetőség. Bírálat és támogatási döntés után 2012 első negyedévében meg is kezdődhet a térség infrastruktúráját megújító beruházás. A meglévő szennyvíztisztító telep a bővítés és korszerűsítés után alkalmas lesz a társulást alkotó települések szennyvízének fogadására, az új, korszerű technológia megszünteti a zavaró környezeti hatásokat. A szakemberek a földrajzi elhelyezkedést figyelembe véve három irányból érkező főágat terveztek, melyek a központi telepre tartanak. A települések belterületén gravitációs gyűjtőcsatornákon és bekötőágakon keresztül gyűlik össze a szennyvíz. A települések mélypontjaihoz szennyvízátemelő aknák kerülnek, melyekből nyomócsövön továbbítódik a szennyvíz a helyi végátemelők felé, majd a végátemelők nyomócsövein a szennyvíztisztító telep felé halad a szennyvíz.

Utolsó frissítés: 2013-04-08