a honlap felülete akadálymentes
Friss hírek
Ünnepélyes átadás
Ünnepélyes keretek között adták át a hét végén a...
Elkészült a bővített szennyvíztelep
A Nagyatádi Regionális Szennyvíztársulás, mint beruházó a...
Kapcsolat
Nagyatádi Regionális
Szennyvíztársulás


7500 Nagyatád, Baross G. u. 9.
Telefon: +36-82/504-501
Telefax: +36-82/504-555
E-mail: varoshaza@nagyatad.hu
Keresés
Oldaltérkép
        Aktuális

Jelképes csatorna-elhelyezés

2013. augusztus 9, Péntek
Ünnepélyes alapcső elhelyezéssel vette kezdetét ma a nagyatádi kistérség legjelentősebb környezetvédelmi beruházása. Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló 5 milliárd forintos költségvetésű program során kiépül a csatornarendszer Bakháza, Görgeteg, Háromfa, Kutas, Lábod, Ötvöskónyi, Rinyaszentkirály, Tarany településeken, Nagyatád - Kivadár településrészén, és egyben korszerűsödik a térségi központ szennyvíztisztító telepe.

Jelképesen elhelyezték a csatornarendszer első elemétA 9 Rinya menti településen húszezer lakos életminősége javul az infrastrukturális fejlesztés nyomán, melyet 3 milliárd 986 millió forinttal támogat az Európai Unió és a magyar állam központi költségvetése. A projekt megvalósításával a háztartásokban keletkező szennyvíz a 3 ágon megépülő csatornarendszeren keresztül jut majd a korszerű technikával felszerelt szennyvíztisztító telepre. Ezzel megszűnhetnek a jelenleg használatos szikkasztásos aknák, s nem lesznek kitéve szennyezésnek a felszín alatti vizek.

A térség életében meghatározó minőségi változást jelentő programot Ormai István, a Nagyatádi Regionális Szennyvíztársulás elnöke, Nagyatád polgármestere mutatta be a mai nyitórendezvényen.

Ormai István, a társulás elnöke, Nagyatád polgármestere- Évtizednyi munka és erőfeszítés van a mai esemény hátterében – mondta Ormai István, utalva arra, hogy a települések korábbi választott tisztségviselőinek döntése tette lehetővé a projekt megvalósulását. - Egy eddig hiányzó, nélkülözhetetlen infrastruktúrát valósítunk meg, amely a jelennél sokkal előbbre mutat: a következő nemzedékeknek teremtünk egészséges környezetet. A lakosság tudatos, megfontolt hozzáállását mutatja, hogy a tervezett 3200 bekötéshez eddig 2500-an kötöttek előzetesen szerződést. A munka megkezdésével bizonyosan megnő a rákötési szándék.

Szászfalvi László miniszteri biztos kezet fog a polgármesterekkel

Somogy megye legújabb környezetvédelmi beruházását Szászfalvi László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő indította útjára. Ünnepi köszöntőjében szólt arról, hogy a 9 település összefogása nagyszerű példa az együttműködési készségre, a közösség összetartó erejére. – Tiszteletre méltó a kitartásuk, amivel az álmaikat, terveiket valóra váltják. A kormány szándéka is az, hogy az olyan közösségeket támogassa, amelyek a lakóhelyük érdekében összefognak, azon jobbítani, fejleszteni akarnak.

A napokban lendületesen me Szabadics Attila alelnökgkezdődő kivitelezési munkákat a SZABADICS Közmű és Mélyépítő Zrt. végzi el, melyről Szabadics Attila alelnök adott tájékoztatást a projektnyitó rendezvényen: a következő 24 hónap során a szakemberek csaknem 60 ezer folyóméter nyomóvezetéket, közel 50 ezer folyóméter gravitációs gerincvezetéket, több mint 33 ezer folyóméter bekötővezetéket fektetnek le, 3218 házi bekötést alakítanak ki, és megépítenek 40 házi- és 27 hálózati átemelőt. A projekt során a szennyvíztisztító telep is megújul: megnő a biológiai tisztítókapacitása, korszerűsödik a technológia, az épületek, a berendezések és az elektromos hálózat is. Az építés során 130 somogyinak biztosítanak munkalehetőséget.

A nyitórendezvényen nemcsak a kivitelezés indítását jelző csatornadarab elhelyezése volt jelképes, hanem a helyszín is: olyan területet választottak az ünnepséghez, ahol partnertelepülésekről érkező csatornahálózat becsatlakozásának nyomvonala húzódik. A 10 méteres cső így a Szoborparknál, a Göröndi úton került a földbe, megőrizve az utókornak a projekt és az abban résztvevő települések nevét, valamint az építés megkezdésének időpontját.

 

 

Utolsó frissítés: 2013-08-12