a honlap felülete akadálymentes
Friss hírek
Ünnepélyes átadás
Ünnepélyes keretek között adták át a hét végén a...
Elkészült a bővített szennyvíztelep
A Nagyatádi Regionális Szennyvíztársulás, mint beruházó a...
Kapcsolat
Nagyatádi Regionális
Szennyvíztársulás


7500 Nagyatád, Baross G. u. 9.
Telefon: +36-82/504-501
Telefax: +36-82/504-555
E-mail: varoshaza@nagyatad.hu
Keresés
Oldaltérkép
        Aktuális

Tavaszi feladatok a csatornaépítésben

2015. mrcius 20, Péntek
Az idő jobbra fordulásával újabb lendületet vehetett a munka a projekt valamennyi településén. Az utóbbi időszakban mindenütt a magas talajvíz nehezítette a haladást, számos helyen kell vákumtechnikát alkalmaznia a kivitelezőnek. A közutak mentén minden évben március 15-ig tilos földmunkát végezni, e tilalom e hét elején oldódott fel.

Pólya Gábort, a Szabadics Zrt. építésvezetőjét kérdeztük a jelenlegi készültségi szintről. Elmondta, hogy Bakházán 1 évi szünet után idult újra a munka, ott ugyanis az ivóvízvezetéket kell kiváltani, s miután párhuzamosan halad az ivóvízprogram is, ennek most jött el az ideje. A következő hetekben felgyorsul a befejezés, a készültség 84 %-os.
Háromfán hamarosan kezdik a közút melletti építést, mintegy 410 méteres szakasz van vissza. Komolyabb fejtörést okoz a szakembereknek a 4-es átemelőre való rákötés, ugyanis a rákötővezetéket 6,5 méter mélyen kell elhelyezni, ám ott rendkívül intenzív a talajvíz a folyamatos vákumozás ellenére is.
Taranyban jelenleg két brigád dolgozik, a Szent István utcában mintegy 600 méter van vissza, a Zrínyi utca közutat érint, ezért ott egy speciális technikát, az úgynevezett irányított fúrást alkalmazzák.
Az építésvezetőtől megtudtuk, hogy egy olyan cég érkezésére várnak, amely gravitációs vezeték irányított fúrásával foglalkozik. A különleges technológiát több településen is bevetik: e megoldással a berendezés alagutat alakít ki a csőnek a föld alatt. Ily módon készült egy szakasz Görgetegen, ahol most éppen vákumoznak a Petőfi és Kossuth utcák kereszteződésében, és erre várnak Ötvöskónyiban is, ahol mindössze 136 méter van vissza az építésből.
Lábod a projekt legnagyobb települése, összesen 12 kilométernyi vezeték lefektetése volt a terv, jelenleg már csak 1000 méternyi van vissza. A Lábod és Kislábod közötti 400 méteres szakaszon majd az irányított fúrás módszerét alkalmazzák.
Kutason a közút melletti mintegy 600 méteres szakasz van vissza. Az 1-es átemelő közelében vákumos talajvízszint-süllyesztést végeznek, a jövő héten azonban 2 brigád lát a vezetékek lefektetéséhez.
Nagyatád Kivadár városrészében már minden földépítő munka befejeződött. Jelenleg a tisztító aknák vízzárásán dolgoznak, valamint a tereprendezés maradt a tavaszra.
Rinyaszentkirályon 100 százalékos a csatorna kiépítettsége. 

A projektben tervezett 27 közterületi átemelő elkészült, egy részüknél az irányítástechnikához fontos kapcsolószekrényeket szerelik. A következő hónapokban a tereprendezés és a kerítések megépítése ad feladatot az átemelőknél.

Utolsó frissítés: 2015-03-20