a honlap felülete akadálymentes
Friss hírek
Ünnepélyes átadás
Ünnepélyes keretek között adták át a hét végén a...
Elkészült a bővített szennyvíztelep
A Nagyatádi Regionális Szennyvíztársulás, mint beruházó a...
Kapcsolat
Nagyatádi Regionális
Szennyvíztársulás


7500 Nagyatád, Baross G. u. 9.
Telefon: +36-82/504-501
Telefax: +36-82/504-555
E-mail: varoshaza@nagyatad.hu
Keresés
Oldaltérkép
        A program / Környezetvédelem

VízcseppÉletünk nélkülözhetetlen feltétele az ivóvíz, melyet egy mozdulattal elérhetünk a csap megnyitásával. Ilyenkor nem gondolunk arra, milyen sok veszély fenyegeti felszín alatti vízkészletünket, arra még kevésbé, hogy e veszélyeket mi magunk teremtjük meg.
Ön mit gondol?
A magyar települések hány százalékában él még a szennyvízkezelés hagyományos, szikkasztásos módja? Az a módszer, amikor a háztartásban keletkező szennyvíz az udvarban ásott emésztőgödörbe kerül, ahonnan lassan elszivárog a földben. Vajon eszünkbe jut a mindennapok során a szennyvíz útvonala? Gondoljuk csak végig mi történik a vízzel, amíg a derítőig nem ér! A konyhában mosogatószerrel és zsírral vegyül, a fürdőszobában szappan, sampon, tusfürdő, hajfesték és erős mosószerek kerülnek bele, a mezőgazdaság révén vegyszerek, ház körüli barkácsolások révén oldószerek keverednek a vízbe, amely végül (a többnyire szikkasztó rendszerű) derítőaknába kerül.

Tudta Ön, hogy egy négytagú család naponta körülbelül 500 liter szennyvizet termel, ami azt jelenti, hogy a 15 köbméteres nagyméretű szennyvíztárolót havonta üríteni kell. Ennek a díja 22.500 Ft! Sokan próbálják e tetemes kiadást csökkenteni a derítő/tároló lecsapolásával, a szennyvíz elvezetésével a kertekben, kertek alatt... Ezzel veszélybe sorodva valamennyiünk egészségét, hiszen a felszínen is szétterítik a vegyszerrel szennyezett vizet...

Íly módon meggondoltlanul a zöldségeskertünkbe jut a szennyvíz, konyhakerti növényeink szívják fel a káros anyagokat, amely nemcsak élelmünket veszélyezteti, hanem karsztvizeinket is, ahonnan ivóvizünk döntő részét nyerjük és élővizeinket, melyek számos állatnak jelentenek életteret. Természetes kincseinket hamar tönkretehetjük, ha nem figyelünk rájuk.

Egészségünket is veszélyeztetjük, szennyezett vizeinkkel saját és gyermekeink életét rövidítjük meg. A természetbe kezeletlenül kijutó ammónia, nitrátok, nehézfémek és baktériumok visszakerülve a szervezetbe hosszú és rövidtávon is kifejtik hatásukat. Például, ha a vízben túl sok nitrát vagy ammónia halmozódik fel, akkor az csökkenti a víz oxigéntartalmát, ami tömeges halpusztuláshoz vezethet. A csecsemőkre és a kisgyermekekre is nagyon veszélyes a nitrátos víz, mert ez esetben a szervezet oxigénellátását csökkenti, így gátolva annak fejlődését, de akár halált is okozhat. Nitrát pedig minden mosószerben és mezőgazdasági vegyszerben megtalálható.

Nem kerülhető meg tehát a felszín alatti vizeink megóvásának feladata. Kötelességünk megőrizni környezetünk tisztaságát, valamint biztosítani a megújulás lehetőségét. Ennek fontos lépése a korszerű szennyvízelvezetés megoldása, a 9 települést érintő csatornahálózat kiépítése, az elavult szennyvíztelep fejlesztése. Erre most minden lehetőség adott. Az Európai Unió anyagi forrása biztosítja, hogy előkészítsük Bakháza, Görgeteg, Háromfa, Kutas, Lábod, Nagyatád, Ötvöskónyi, Rinyaszentkirály és Tarany csatornahálózatának összetett pályázati anyagát.

Környezetvédelemmel foglalkozó honlapok

Utolsó frissítés: 2013-04-08