a honlap felülete akadálymentes
Viziközmű társulat
Friss hírek
Ünnepélyes átadás
Ünnepélyes keretek között adták át a hét végén a...
Elkészült a bővített szennyvíztelep
A Nagyatádi Regionális Szennyvíztársulás, mint beruházó a...
Kapcsolat
Nagyatádi Regionális
Szennyvíztársulás


7500 Nagyatád, Baross G. u. 9.
Telefon: +36-82/504-501
Telefax: +36-82/504-555
E-mail: varoshaza@nagyatad.hu
Keresés
Oldaltérkép
        Viziközmű társulat / Hasznos tudnivalók

A Lakás-takarékpénztárral (LTP) kapcsolatban
felmerülő gyakori kérdések

 • Mi az LTP?
  A lakás-előtakarékossági betétszámla (LTP) olyan megtakarítási forma, melyet a magyar állampolgár ingatlanfejlesztési célból nyithat meg. Olyan, mint egy folyószámla, azzal a különbséggel, hogy az összegyűjtött pénzhez az állam (és a LTP) 33% támogatást ad.
 • Miért érdemes LTP-szerződést kötni?
  Az állami támogatás alanyi jogon jár mindenkinek, így kár lenne kihagyni. Harmadával kevesebb a fizetnivaló, és részletekben, havonta lehet megfizetni.
 • Miért a Fundamenta-Lakáskassza LTP-t javasolja a Társulat?
  A Fundamenta-Lakáskassza Zrt. adta a legkedvezőbb ajánlatot a Rinyamenti Víziközmű Társulatnak. E szerződések „Csoportos finanszírozásúak", ami azt jelenti, hogy valamennyi befizetést a Társulat számlájára kell teljesíteni, amely gondoskodik annak továbbításáról a Fundamenta irányába. Ennek megfelelően a Társulat naprakész és pontos nyilvántartást készít és vezet minden egyes ügyfél szerződésével kapcsolatos valamennyi változásról, befizetéseiről a futamidő teljes időtartama alatt.
 • Változhat-e időközben a fizetni való?
  A havi megtakarítás összegét mindenki előre vállalja: így a teljes időszakra ugyanazt az összeget kell fizetni. A havi részlet nem változik, erre mindenki írásos garanciát kap.
 • Miért ennyi a szerződéses összeg?
  A szerződéses összeg pont a duplája a megtakarításnak. Ez egy „jelzőszám", amelyet a szabályok szerint így kell a szerződésre írni. ( 2 X 260.000.- Ft) ( 1.950,- X 100 + 33%)
  Az alábbiakból tevődik össze: Mivel a LTP-t eredetileg lakásvásárlási célra találták ki, a megtakarítással azonos összegű hitelfelvételre is lehetőséget kap a lakos. A Társulat azonban azt vállalta, hogy a lakosnak nem kell hitelt felvennie, ezért csak a megtakarítás összegére van szükség a beruházáshoz. Érdemes azért tudni, hogy a hozzájárulás megfizetése után mindenkinek lehetősége lesz ugyanekkora összegű kedvezményes hitel felvételére is (például a belső bekötésre).
 • Miért nem szerepel az LTP ajánlaton a befizetés futamideje?
  Az LTP 2005. júliustól új nyomtatványt vezetett be, ennél a megtakarítás futamidejét a módozat neve vagy kódszáma tartalmazza, ezért nincs külön feltüntetve. Minden LTP-s társulati tag azonos idő alatt fizeti meg a hozzájárulását.
 • Milyen papírokat kell aláírni?
  Belépési nyilatkozat
  - Ezzel a nyilatkozattal lép be a társulatba, és vállalja a hozzájárulás megfizetését az Ön által kiválasztott módon.
  LTP Ajánlat
  - Ezzel nyitja meg elő-takarékossági számláját.
  Engedményezési Nyilatkozat
  - A futamidő végén, amikor a teljes összeg összegyűlt, az LTP közvetlenül a társulatnak utalja ki a pénzt, ami a csatornaprogram hozzájárulása lesz. Ehhez Önnek most ezt előre engedményeznie kell. Csak így lehetséges fizetni a hozzájárulást.
 • Mikortól kell fizetni?
  A hozzájárulások megfizetését a társulat megalakulása után lehet elkezdeni. A Rinyamenti Víziközmű Társulat keretében eddig 2352 db lakás-előtakarékossági szerződést kötöttek, és a befizetések június hónappal kezdődtek.
 • Hogyan kell majd fizetni?
  - Banki átutalással - ez a leginkább költségtakarékos megoldás
  - Személyesen a társulat ügyintézőjénél
  A pénzintézeti befizetésnek és a csekkes feladásnak nagyon magas a járulékos költsége, ezért a részletek befizetésére ilyen módon nincs lehetőség. Ügyintézőnk azonban az Ön rendelkezésére áll. Az Ön településén az ügyfélfogadási időről a Polgármesteri Hivatalban elhelyezett hirdetményből tájékozódhat
  A befizetéseket minden hónap 20-ig kell teljesíteni.
 • Már van LTP szerződésem, fel kell mondanom?
  A társulati hozzájárulás megfizetésére mindenki egyforma összegű és futamidejű LTP számlát nyit, azért hogy a befizetések egyszerre kezdődjenek, és a hozzájárulások egyszerre érkezzenek meg a Társulathoz. Amennyiben valakinek már van korábban kötött LTP szerződése, akkor több lehetőség közül választhat: megtartja a régit, vagy megszünteti azt. Ügyfélszolgálatunkon minderről pontos tájékoztatást kaphat az érdeklődő.
 • Mi történik, ha nem lépek be?
  A csatornahálózat által érintett ingatlanok kétharmadának részvételével alakult meg a víziközmű társulat. Ezt követően nincs lehetőség a kedvezményes belépésre. A hozzájárulás megfizetése azonban - a többségi döntés alapján - mindenkire nézve kötelező. Kedvezményes belépésre 2010. augusztusig van lehetőség.
 • Jelzáloggal terhelik-e az ingatlant?
  A lakosság a csatornaépítés kapcsán nem vesz fel hitelt, így nem kell sem fedezet, sem jelzálog. A Lakás-takarékpénztár segítségével Ön előtakarékossági szerződést köt. Egyszerűen fogalmazva a lakosok egymásnak tartoznak felelősséggel azért, hogy mindenki összegyűjti, befizeti a rá eső összeget.
 • Mit tegyen, akinek több ingatlanja is van?
  A hozzájárulást ingatlanonként kell megfizetni. A több ingatlannal rendelkező minden ingatlan után fizet. Ha LTP-n keresztül szeretné megfizetni a hozzájárulást, nem kell több szerződést kötni, hanem a szerződéses összeget kell megtöbbszörözni.
 • Mi a teendő, ha változás történik az ingatlan tulajdonjogában?
  Amennyiben eladásra vagy öröklésre kerül az ingatlan, akkor azt haladéktalanul be kell jelenteni írásban a Rinyamenti Víziközmű Társulathoz.
  Cím: 7500 Nagyatád, Baross G. u. 9.


Ügyfélszolgálat:  7500 Nagyatád, Baross G. u. 5/a        
Telefon: 06-30/773-5318

Utolsó frissítés: 2013-04-08